Radikal Bebas Penyumbang Besar Punca Sakit Kronik
SAINTIS percaya, kehadiran radikal bebas boleh mengancam kesihatan dan menjadi
penyebab utama kepada pelbagai masalah kronik.
Malah, kehadiran radikal bebas juga sering menjadi kebimbangan kerana ia
dikatakan boleh mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko penyakit
seperti jantung, strok, kencing manis, artritis dan kanser. Saintis
juga menganggarkan lebih 10,000 radikal bebas menyerang sel badan kita setiap
hari. Radikal bebas ialah atom atau molekul yang sangat aktif dan tidak stabil
kerana mempunyai satu elektron tidak berpasangan dalam strukturnya.
Untuk menjadi stabil, atom atau molekul ini perlu mendapatkan satu elektron. Caranya ialah dengan mencuri satu elektron daripada molekul lain dan molekul ini pula akan menjadi radikal bebas kerana ia tidak lagi stabil. Bagi mengembalikan kestabilannya, molekul kedua ini akan mencuri elektron daripada molekul lain dan proses ini akhirnya akan membentuk rantaian radikal bebas. Rantaian reaksi spontan ini akan menyebabkan kerosakan fungsi sel dan boleh membawa kepada kematian awal sel berkenaan.
Dari mana datangnya radikal bebas ini? Radikal bebas dikenal pasti berpunca daripada beberapa sumber, iaitu:
Untuk menjadi stabil, atom atau molekul ini perlu mendapatkan satu elektron. Caranya ialah dengan mencuri satu elektron daripada molekul lain dan molekul ini pula akan menjadi radikal bebas kerana ia tidak lagi stabil. Bagi mengembalikan kestabilannya, molekul kedua ini akan mencuri elektron daripada molekul lain dan proses ini akhirnya akan membentuk rantaian radikal bebas. Rantaian reaksi spontan ini akan menyebabkan kerosakan fungsi sel dan boleh membawa kepada kematian awal sel berkenaan.
Dari mana datangnya radikal bebas ini? Radikal bebas dikenal pasti berpunca daripada beberapa sumber, iaitu:
· Makanan tidak sihat — Makanan berlemak,
bergoreng dan hangus (seperti kepingan arang hitam pada sate atau ikan bakar).
· Minuman beralkohol.
· Rokok — Sebatang rokok dikatakan membebaskan 3 trilion radikal bebas ke dalam sistem peredaran darah.
· Tekanan — Semua bahan kimia dan
sesetengah hormon endokrin menghasilkan radikal bebas.
· Bahan kimia toksik (seperti racun
serangga).
· Sinaran ultra ungu.
· Pencemaran alam sekitar.
Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang masa dan ia sukar dikawal. Bagi mengimbangi kemusnahan sel akibat serangan radikal bebas ini, ramai penyelidik, terutama dalam bidang kesihatan dan kecantikan, berlumba-lumba mencipta barangan mengandungi antioksidan.
Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikal bebas.
Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan. Antioksidan boleh ditemui dalam beratus bahan semula jadi, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan. Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik.
Inilah sebabnya kita disaran mengambil lima hingga sembilan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.
Bagaimanapun, dalam keadaan hidup kita hari ini, saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan. Apatah dengan kaedah penyediaan makanan yang kurang baik, bahan antioksidan boleh hilang begitu saja.
Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang masa dan ia sukar dikawal. Bagi mengimbangi kemusnahan sel akibat serangan radikal bebas ini, ramai penyelidik, terutama dalam bidang kesihatan dan kecantikan, berlumba-lumba mencipta barangan mengandungi antioksidan.
Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikal bebas.
Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan. Antioksidan boleh ditemui dalam beratus bahan semula jadi, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan. Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik.
Inilah sebabnya kita disaran mengambil lima hingga sembilan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.
Bagaimanapun, dalam keadaan hidup kita hari ini, saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan. Apatah dengan kaedah penyediaan makanan yang kurang baik, bahan antioksidan boleh hilang begitu saja.
Kekurangan
oksigen dan badan berasid
Jelas badan manusia hari ini tidak berfungsi dengan berkesan disebabkan kekurangan
oksigen. Kekurangan oksigen yang kronik, atau keadaan anaerobik, pada tahap sel
akan membawa kepada pengumpulan toksin berbahaya dan kumuhan berasid di dalam
sistem kita, menjadikannya tempat pembiakan bakteria, virus dan patogen.
Lebihan kumuhan berasid di dalam badan manusia adalah penyebab utama penyakit.
Keadaan anaerobik boleh menyebabkan mutasi sel.
Ramai
penyelidik dan pakar perubatan bersetuju bahawa pertahanan terbaik terhadap
bakteria, virus dan penyakit kronik adalah badan yang beralkali. Keseimbangan
pH badan adalah pertahanan pertama bagi sistem imun anda. Semakin ramai saintis
mendapati bahawa bakteria, virus, fungi dan juga sel kanser dapat membiak
dengan pantas dalam darah berasid tinggi, tetapi tidak dapat hidup dalam
persekitaran alkali yang sihat. Jadi tahap pH yang ideal bagi badan manusia dan
darah adalah antara 7.35 dan 7.45. Badan kita juga akan menjadi berasid
daripada cara hidup yang berasid seperti cara pemakanan yang tidak seimbang,
kurang bersenam, tekanan yang tinggi dan juga kekurangan tidur.
Tidak dapat dinafikan, minuman dan
makanan yang kita ambil seharian sudah kurang nilai
khasiatnya. Mengikut kajian, manusia memerlukan sekurang-kurangnya 60
jenis zat galian disamping pelbagai vitamin. Kehadiran zat galian yang mencukupi
adalah pemangkin kepada pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh vitamin-vitamin
di dalam badan. Dengan kata lain, badan perlu dilengkapkan dengan zat
galian sebelum kita berfikir panjang tentang pengambilan vitamin. Persoalannya,
mengapakah pengambilan vitamin-vitamin lebih dititikberatkan daripada
pengambilan zat galian ? Mungkin kerana zat galian sukar didapati.
Hakikatnya, kita telah banyak kehilangan zat galian ke dasar lautan akibat
penggunaan tanah yang tidak seimbang.