Cari Blog Ini

Info Kesihatan: ULSER PEPTIK (PEPTIC ULCER)

ULSER PEPTIK (PEPTIC ULCER)

Peptic ulcer, juga dikenali sebagai penyakit ulser peptik (PUD), adalah ulser yang paling biasa berlaku pada saluran gastrousus yang biasanya berasid dan oleh itu, ia amat menyakitkan. Ia ditakrifkan sebagai hakisan mukosa sama dengan atau lebih daripada 0.5 cm. Sebanyak 70-90% daripada ulser tersebut dikaitkan dengan Helicobacter pylori, bakteria berbentuk heliks yang hidup dalam persekitaran asid perut, namun hanya 40% daripada kes-kes ini memerlukan doktor. Ulser juga boleh disebabkan atau diburukkan lagi dengan ubat-ubatan seperti aspirin, ibuprofen, dan lain-lain NSAIDs.

Banyak ulser peptik timbul dalam duodenum -bahagian pertama usus kecil, selepas daripada perut seperti dalam perut sendiri. Kira-kira 4% daripada ulser gastrik adalah disebabkan oleh malignant tumor (ketumbuhan berbahaya), oleh itu, banyak biopsi diperlukan untuk mengeluarkan kanser. Ulser duodenum umumnya tidak berbahaya (benign).

KLASIFIKASI

Mengikut Bahagian/Kawasan:
 • Duodenum (dipanggil ulser duodenum)
 • Esofagus (dipanggil ulser esophageal)
 • Perut (dipanggil ulser gastrik)
 • Meckel’s Diverticulum (dipanggil ulser Meckel’s diverticulum; sakit dengan sentuhan)


Modified Johnson Classification of Peptic Ulcers:
 • Jenis I : Ulser sepanjang kawasan perut, kerapkali pada sepanjang keluk yang lebih rendah di incisura angularis selari locus minoris resistantiae.
 • Jenis II : Ulser dalam badan berkombinasi dengan ulser duodenum. Dikaitkan dengan asid yang dirembes berlebihan.
 • Jenis III : Dalam saluran pyloric dalam 3 cm pilorus. Dikaitkan dengan asid yang dirembes berlebihan.
 • Jenis IV : ulser gastroesophageal Proksimal
 • Jenis V : Bolehkah berlaku sepanjang perut. Dikaitkan dengan pengambilan NSAID kronik (seperti aspirin ).


TANDA-TANDA DAN GEJALA

Gejala ulser peptik adalah:
 • Sakit perut , klasiknya epigastric  berkait rapat dengan makanan. Dalam kes ulser duodenum, sakit muncul kira-kira tiga jam selepas makan;
 • Perut kembung dan penuh
 • Waterbrash (air liur meluru keluar selepas muntah untuk mencairkan asid dalam esofagus - walaupun ini lebih dikaitkan dengan penyakit gastroesophageal reflux);
 • loya dan muntah-muntah yang berlebihan;
 • kehilangan selera makan dan berat badan;
 • hematemesis (muntah darah), ini boleh berlaku disebabkan oleh pendarahan secara langsung dari ulser perut, atau dari kerosakan kepada esofagus disebabkan muntah yang teruk/ berterusan.
 • melena (najis berbau busuk, seperti tar kerana teroksida besi daripada hemoglobin);
 • Jarang sekali, ulser boleh membawa kepada penembusan perut atau duodenum, yang membawa kepada peritonitis akut, sakit menikam, dan memerlukan pembedahan segera.


Satu sejarah mengenai pedih ulu hati, penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dan penggunaan beberapa bentuk ubat-ubatan boleh meningkatkan kemungkinan untuk ulser peptik. Ubat-ubatan yang berkaitan dengan ulser peptik termasuk NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) yang menghalang cyclooxygenase, dan kebanyakkan glucocorticoids (contohnya dexamethasone dan prednisolone).

Pada pesakit berusia lebih 45 tahun yang mengalami gejala di atas lebih daripada dua minggu, kemungkinan untuk ulser peptik adalah cukup tinggi untuk mewajarkan penyiasatan pantas dengan esophagogastroduodenoscopy.

Masa gejala berkaitan dengan makan boleh membezakan antara gastrik dan ulser duodenum: Ulser perut akan memberi kesakitan epigastric  semasa makan, kerana  pengeluaran asid gastrik meningkat setelah makanan memasuki perut. Tanda-tanda ulser duodenum mulanya akan lega dengan makan, kerana pyloric sphincter ditutup untuk menumpukan kepada kandungan perut, oleh itu asid tidak sampai ke duodenum. Sakit ulser duodenum akan nyata kebanyakannya 2-3 jam selepas makan, apabila perut mula melepaskan makanan yang dihadamkan dan asid ke dalam duodenum.
Selain itu, gejala-gejala ulser peptik mungkin berbeza dengan lokasi ulser dan umur pesakit. Tambahan pula, ulser biasanya cenderung untuk sembuh dan berulang dan kesannya, kesakitan boleh berlaku untuk beberapa hari dan minggu dan kemudian berkurang atau hilang. Biasanya, kanak-kanak dan warga tua tidak mengalami apa-apa tanda-tanda melainkan komplikasi telah timbul.

Rasa terbakar atau terasa menggigit di kawasan perut yang berpanjangan antara 30 minit dan 3 jam biasanya mengiringi ulser. Sakit ini boleh disalah tafsir sebagai lapar, ketidakhadaman atau pedih ulu hati. Sakit biasanya disebabkan oleh ulser tetapi ia boleh menjadi lebih teruk dengan asid perut apabila ia bersentuhan dengan kawasan ulser. Kesakitan yang disebabkan oleh ulser peptik boleh dirasai di mana-mana dari pusat sehingga ke tulang dada, ia boleh berlarutan dari beberapa minit ke beberapa jam dan ia boleh menjadi lebih teruk apabila perut kosong. Juga, kadang-kala sakit bertambah teruk pada waktu malam dan ia biasanya boleh lega buat sementara waktu dengan memakan makanan yang menyangga asid perut atau dengan mengambil ubat anti-asid. Walau bagaimanapun, gejala-gejala penyakit ulser peptik mungkin berbeza untuk setiap pesakit.

PUNCA

Faktor penyebab utama (60% daripada gastrik dan sehingga 90% daripada ulser duodenum) adalah keradangan kronik disebabkan oleh Helicobacter pylori yang menjangkiti antral mukosa. Sistem imun tidak mampu untuk membersihkan jangkitan, walaupun dengan kemunculan antibodi. Oleh itu, bakteria boleh menyebabkan gastritis kronik (gastritis jenis B), mengakibatkan kecacatan dalam regulasi pengeluaran gastrin oleh bahagian itu dalam perut, dan rembesan gastrin sama ada boleh meningkat, atau seperti dalam kebanyakan kes, berkurangan, menyebabkan hypo- atau achlorhydria. Gastrin merangsang pengeluaran asid gastrik oleh sel-sel parietal. Jangkitan H. Pylori menyebabkan peningkatan gastrin, peningkatan dalam asid boleh menyumbang kepada hakisan mukosa dan pembentukan ulser. Kajian dalam kejadian ulser yang berbeza-beza di negara-negara dunia ketiga walaupun H. pylori kadar jangkitan tinggi mencadangkan faktor-faktor pemakanan memainkan peranan dalam patogenesis penyakit ini.

Satu lagi punca utama adalah pengambilan NSAID. Mukosa perut melindungi dirinya daripada asid perut dengan lapisan lendir, rembesan yang dirangsang oleh prostaglandin tertentu. NSAID menghalang fungsi cyclooxygenase 1 ( cox-1 ), yang penting untuk pengeluaran prostaglandin ini. Anti-keradangan COX-2 terpilih (seperti celecoxib atau rofecoxib) cenderung untuk menghalang COX-2, yang kurang penting dalam mukosa perut, dan mengurangkan separuh risiko ulser perut yang berkaitan dengan NSAID.
Kejadian ulser duodenum telah menurun dengan ketara dalam tempoh 30 tahun yang lalu, manakala kejadian ulser gastrik telah menunjukkan peningkatan yang kecil, terutamanya disebabkan oleh penggunaan NSAID yang meluas. Penurunan dalam kejadian dianggap Cohort-phenomenon yang bebas daripada kemajuan dalam rawatan penyakit ini. Cohort-phenomenon mungkin dijelaskan dengan taraf hidup yang menurunkan kejadian jangkitan H. Pylori.

Walaupun beberapa kajian telah mendapati hubungan antara merokok dan pembentukan ulser, yang lainnya lebih khusus dalam meneroka risiko yang terlibat dan telah mendapati bahawa merokok dengan sendirinya mungkin bukan faktor risiko ulser peptik kecuali yang berkaitan dengan jangkitan H. pylori. Beberapa faktor risiko yang dicadangkan seperti diet, dan penggunaan rempah, telah dihipotesiskan sebagai ulcerogens (membantu menyebabkan ulser) sehingga lewat abad ke-20, tetapi telah terbukti kepentingan yang agak kecil dalam pembangunan ulser peptik. Kafein dan kopi, juga sering dianggap menyebabkan atau memburukkan lagi ulser, didapati tidak pernah memberi kesan ulser sehingga ke tahap yang ketara. Begitu juga, kajian mendapati bahawa pengambilan alkohol meningkatkan risiko apabila dikaitkan dengan jangkitan H. pylori, ia kelihatan tidak mampu meningkatkan risiko, dan juga apabila digabungkan dengan jangkitan H. pylori, peningkatan adalah sederhana berbanding dengan faktor risiko yang utama. 
Gastrinomas ( Zollinger Ellison syndrome ), tumor yang merembeskan gastrin yang jarang berlaku, juga menyebabkan ulser yang banyak dan sukar untuk disembuhkan.

DIAGNOSIS

Diagnosis secara utamanya ditubuhkan berdasarkan ciri –ciri gejala. Sakit perut biasanya merupakan isyarat pertama daripada ulser peptik. Dalam beberapa kes, doktor mungkin merawat ulser tanpa mendiagnosisnya dengan ujian tertentu dan melihat sama ada gejala-gejala itu pulih, lantas menunjukkan bahawa diagnosis utama mereka adalah tepat.

Pengesahan diagnosis dibuat dengan bantuan ujian seperti endoscopies atau barium contrast x-ray. Ujian biasanya dilakukan jika gejala-gejala tidak pulih selepas beberapa minggu rawatan, atau apabila ia mula-mula muncul pada mereka yang berusia lebih 45 atau yang mempunyai gejala-gejala lain seperti hilang berat badan, kerana kanser perut boleh menyebabkan gejala yang sama. Juga, apabila ulser yang sudah teruk menentang rawatan, terutamanya jika seseorang telah menghidap beberapa ulser atau ulser berlaku di tempat-tempat yang jarang berlaku, doktor boleh mengesyaki keadaan asas yang menyebabkan perut untuk mengeluarkan asid berlebihan. 

Satu esophagogastroduodenoscopy (EGD), satu bentuk endoskopi, juga dikenali sebagai gastroscopy, dijalankan ke atas pesakit yang disyaki mengalami ulser peptik. Dengan pengenalan visual secara langsung, lokasi dan tahap keterukan ulser boleh digambarkan. Selain itu, jika ulser tidak hadir, EGD selalunya memberi diagnosis alternatif.
Salah satu daripada sebab-sebab mengapa ujian darah tidak boleh dipercayai untuk mendiagnosis ulser peptik secara tepat adalah ketidakmampuannya untuk membezakan antara pendedahan yang lalu kepada bakteria dan jangkitan semasa. Selain itu, keputusan negatif palsu adalah mungkin dengan ujian darah jika pesakit baru-baru ini telah mengambil ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik atau perencat pam proton.

Diagnosis Helicobacter pylori boleh dibuat melalui:
 • Ujian nafas urea (noninvasive dan tidak memerlukan EGD);
 • Kultur dari spesimen biopsi EGD, ia sukar untuk dilakukan, dan mahal. Kebanyakan makmal tidak melaksanakan kultur H. pylori;
 • Pengesanan langsung aktiviti urease  di dalam spesimen biopsi dengan ujian urease pesat ;
 • Pengukuran tahap antibodi dalam darah (tidak memerlukan EGD). Ia agak berkontroversi sama ada antibodi positif tanpa EGD sudah cukup untuk menjamin terapi pembasmian;
 • Ujian antigen najis ;
 • Pemeriksaan histologi dan pelumuran biopsi EGD.

Ujian nafas menggunakan karbon atom radioaktif  untuk mengesan H. pylori. Untuk melaksanakan pemeriksaan ini, pesakit akan diminta untuk minum cecair tawar yang mengandungi karbon sebagai sebahagian daripada bahan yang bakteria akan rosakkan. Selepas satu jam, pesakit akan diminta untuk meniup ke dalam beg yang ditutup. Jika pesakit yang dijangkiti dengan H. pylori, sampel nafas akan mengandungi karbon dioksida  radioaktif. Ujian ini memberikan kelebihan kerana dapat memantau tindak balas kepada rawatan yang digunakan untuk membunuh bakteria.

Kemungkinan punca ulser yang lain, terutamanya malingnancy (kanser perut) perlu disimpan dalam fikiran. Ini terutamanya benar dalam ulser pada (besar) kelengkungan yang lebih besar daripada perut, kebanyakannya juga akibat daripada jangkitan H. Pylori yang kronik.

Jika ulser peptik melubangi, udara akan keluar dari bahagian dalam saluran gastrousus (yang sentiasa mengandungi beberapa udara) ke rongga peritoneal (yang biasanya tidak mengandungi udara). Ini membawa kepada "free gas" dalam rongga peritoneal. Jika pesakit itu berdiri tegak, seperti mengambil X-ray dada, gas akan terapung ke kedudukan bawah diafragma. Oleh itu, gas dalam rongga peritoneal, dipaparkan pada sinar-X dada tegang atau X-ray sisi perut terlentan, adalah petanda penyakit ulser peptik berlubang.

Gambaran Makroskopik

Ulser gastrik adalah yang paling sering berlaku setempat pada kelengkungan perut. Ulser adalah kecacatan parietal bujur atau bulat ("lubang"), 2 hingga 4 cm diameter, dengan tapak licin dan sempadan serenjang. Sempadan ini tidak tinggi atau tidak teratur dalam bentuk ulser peptik akut, biasa tetapi dengan sempadan tinggi dan radang sekitar dalam bentuk kronik. Dalam kanser perut berbentuk ulser, sempadanbya adalah tidak teratur. Sekitar mukosa boleh mengemukakan lipatan jejarian, akibat daripada parut parietal.

Diagnosis Pembezaan
 • Gastritis
 • Kanser perut
 • Penyakit refluks Gastroesophageal
 • Pankreatitis
 • Kesesakan hati
 • Cholecystitis
 • Biliary colic
 • Myocardial infarction
 • Referred pain (pleurisy, pericarditis)

KOMPLIKASI
 • Pendarahan gastrousus adalah komplikasi yang paling biasa. Pendarahan besar secara tiba-tiba boleh mengancam nyawa. Ia berlaku apabila ulser menghakis salah satu saluran darah seperti arteri gastroduodenal.
 • Penembusan(lubang di dinding perut) sering membawa kepada akibat yang dahsyat. Hakisan dinding usus dengan ulser membawa kepada tumpahan perut atau kandungan usus ke dalam rongga abdomen. Penembusan di permukaan anterior perut membawa kepada peritonitis akut, pada mulanya kimia dan kemudian peritonitis bakteria. Tanda pertama ialah sering sakit perut yang teruk secara tiba-tiba. Penembusan dinding posterior membawa kepada pendarahan kerana penglibatan arteri gastroduodenal yang terletak posterior kepada bahagian pertama duodenum.
 • Pembolosan dan penembusan berlaku  apabila ulser berterusan ke organ bersebelahan seperti hati dan pankreas.
 • Jalan keluar gastrik terhalang adalah penyempitan saluran pyloric oleh parut dan bengkak pada antrum perut dan duodenum disebabkan oleh ulser peptik. Pesakit sering hadir dengan muntah-muntah yang teruk tanpa cecair hempedu.
 • Kanser adalah termasuk dalam diagnosis pembezaan (dijelaskan dengan biopsi), Helicobacter pylori sebagai faktor etiological yang menjadikannya 3 hingga 6 kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser perut dari ulser.

RAWATAN ALLOPATHY

Pesakit muda dengan gejala seperti ulser sering dirawat dengan antasid atau H2 antagonists sebelum EGD dilaksanakan. Sebatian Bismut sebenarnya boleh mengurangkan atau menyingkirkan organisma, walaupun label amaran beberapa produk subsalicylate bismut menunjukkan bahawa produk itu tidak patut digunakan oleh seseorang dengan ulser.

Pesakit yang mengambil ubat anti-keradangan bukan steroid (NSAID) juga boleh disyorkan prostaglandin analogue ( Misoprostol ) untuk membantu mencegah ulser peptik, juga merupakan kesan sampingan daripada NSAID.

Apabila jangkitan H. Pylori berlaku, rawatan yang paling berkesan adalah gabungan 2 antibiotik (contohnya Clarithromycin, Amoxicillin, Tetracycline, metronidazole) dan 1 proton pump inhibitor (PPI), kadang-kala bersama-sama dengan sebatian bismut. Dalam kes rintangan rawatan yang rumit, 3 antibiotik (contohnya amoxicillin + clarithromycin + metronidazole) boleh digunakan bersama-sama dengan PPI dan kadang-kadang dengan sebatian bismut. Satu terapi barisan pertama yang berkesan bagi kes-kes tidak rumit adalah Amoxicillin + metronidazole +Pantoprazole (satu PPI). Jika ketiadaan H. pylori, PPIs dos yang lebih tinggi untuk jangka panjang sering digunakan.

Rawatan H. pylori biasanya membawa kepada penyingkiran jangkitan, melegakan gejala dan akhirnya penyembuhan ulser. Jangkitan yang berulang boleh berlaku dan rawatan semula diperlukan, jika perlu dengan antibiotik lain. Sejak PPI digunakan secara meluas pada tahun 1990, prosedur pembedahan (seperti "vagotomy") untuk ulser peptik tidak rumit tidak lagi dilakukan.

Ulser peptik berlubang adalah satu pembedahan kecemasan dan memerlukan pembedahan pemulihan pada lubang itu. Kebanyakan ulser pendarahan memerlukan endoskopi segera untuk menghentikan pendarahan dengan cautery, suntikan, atau keratan (clipping).
Ranitidine dan famotidine, yang kedua-duanya H2-antagonists, memberikan kelegaan untuk ulser peptik, pedih ulu hati, ketidakhadaman dan asid perut yang berlebihan dan mencegah gejala-gejala yang dikaitkan dengan pengambilan makanan dan minuman secara berlebihan. Ranitidine dan famotidine boleh didapati di kaunter farmasi, kedua-dua sebagai ubat berjenama dan sebagai generik, dan bertindak dengan mengurangkan jumlah asid perut yang dihasilkan yang membolehkan penyembuhan ulser. Sucralfate (Carafate) juga telah menjadi rawatan yang berjaya untuk ulser peptik.

RAWATAN ALTERNATIF
 • Elakkan rempah, cili, alkohol dan kopi, makanan bergoreng serta aspirin.
 • Berikut adalah makanan yang disyorkan ; susu, keju, oat dan pisang. Makan sedikit tetapi banyak kali berbanding makan banyak tetapi sekali-sekala.
 • Pemakanan yang tinggi serat dan sayuran yang distimkan.


Cadangan Vitamin & Mineral
A = 20 000 IU / Beta carotene = 12mg
B complex = 150mg
B5 = 100mg
B6 = 50mg
B12 = 100mcg
C = 100mg
D = 400 IU
E = 800 IU
K = 100mcg
Calcium = 1000mg
Magnesium = 300mg
Iron = 30mg

RAWATAN ALTERNATIF – HOMEOPATHY

ALUMIA PHOS                  
Berguna untuk apabila pesakit memuntahkan makanan yang bercampur dengan darah dan sedang menghidap TB pada usus. Ulser peptik berdarah.
ANACARDIUM ORI              
Kesakitan dan sensasi membakar bermula 2-3 jam selepas pemakanan apabila perut kosong. Memakan memberi kelegaan sementara.
ARGENTUM NIT                  
Gunakan ia apabila gejala Arsenicum Alb berlaku bersama dengan sendawa kuat.
ARSENICNUM ALB                 
Sensasi membakar dalam perut dan kawasan epigastrik, melarat pada waktu malam dan selepas makan dan minum.
GRAPHITES
Untuk ulser peptik yang telah berlaku lama dengan kesakitan dan tekanan.
KALIUM BICH                     
Ulser bulat pada perut. Gejala gastrik dilegakan dengan makan. Ulser peptik.
LYCOPODIUM 200               
Berguna untuk ulser peptik apabila pesakit kentut dan sendawa serta sensasi membakar pada oesophagus. Sendawa tersekat di pharynx dan berlaku sensasi membakar di situ.
PHOSPHORUS
Untuk ulser duodenal apabila muntah makanan bercampur darah, lendir dan hempedu.
ROBINIA
Penawar baik apabila berlaku peningkatan asid dalam perut.
URANIUM NIT                    
Ulser pada peptik dan duodenal. Pemakanan disertai kekembungan. 

Nota: Pencegahan ulser pada oesophageal dan lain-lain gastrik dan tahap keasidan tinggi ialah melakukan perubahan gaya hidup seperti berikut:
 • Jangan memakan atau minum makanan mengandungi alkohol atau kaffein.
 • Elakkan jus buah-buahan jenis limau, tomato, dan makanan pedas.
 • Makan makanan sedikit pada tempoh masa singkat untuk 6 kali sehari.
 • Jangan makan secara mendadak sebelum masuk tidur.

C3. CARBO VEG 200x
Sesuai Untuk  Membantu Sistem Penghadaman, Dalam Memperbaiki & Mencegah  Masalah Yang Berkaitan Seperti:
GASTRITIS, GERD, IBS, ULCER PEPTIC, KEMBUNG PERUT, ANGIN SELURUH BADAN, ASID BERLEBIHAN, SEMBELIT, DAN LAIN-LAIN
HARGA: (SM) RM 60.00 /  (SS) RM 65.00
(Gambar  hiasan untuk contoh sahaja )
Setiap ubat dihasilkan adalah mengikut tempahan individu
HealsDrop. (LINK)
Kebaikan Estrak herba nusantara hanya dengan 10 titis didalam 250ml air sebagai minuman / jus harian. (Keberkesanan herba-herba nusantara dalam memperbaiki kualiti kecergasan tubuh badan sememangnya tidak dapat dinafikan. Pelbagai kajian moden telah dilakukan oleh pelbagai pihak untuk membuktikan kesan-kesan tumbuhan / herba terhadap tubuh badan manusia supaya ianya dapat digunakan sebagai kaedah pemulihan secara semulajadi tanpa kesan sampingan)Al-MannaPlus  (link)
Serat organic yang berfungsi sebagai makanan tambahan untuk pertumbuhan dan perkembangan mikroorgaisme baik dalam sistem pencernaan. Sesetengah makanan seperti serat diet boleh berfungsi sebagai prebiotik dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik serta mengekalkan persekitaran usus yang baik. Prebiotik adalah makanan kepada Probiotik yang membantu meningkatkan sistem imunisasi, mengimbangi bakteria, menyingkirkan serat yang tidak hadam serta menyahtoksik usus besar
http://azbhomeopati.blogspot.my/2017/10/al-manna-plus.html


Selain daripada rawatan Homeopati, rawatan Naturopati dan Tradisional juga terdapat di sini.Ianya dikendalikan oleh ahli-ahli terapi kami yang berpengalaman di AzBudi Damai Spa. 29, Lengkok Perpaduan, Taman Perpaduan, 31150 Ulu Kinta, Perak.
DISYORKAN UNTUK MEMBUAT TEMUJANJI SEHARI ATAU BEBERAPA JAM SEBELUM INGIN MENDAPATKAN RAWATAN. CALL/SMS/WHATSAPP: 0135297053 / 017529887Pusat Perubatan ini menawarkan perkhidmatan  kesihatan  berdasarkan konsep Naturopathy iaitu sistem perubatan yang menerapkan elemen-elemen semulajadi dalam rawatannya.