carian..

KEBAIKAN BUAH DELIMA



KEBAIKAN BUAH DELIMA
(Mengurangkan Keradangan Usus dan Memperkayakan Darah)

Nilai-nilai khasiat dan indikasi: Buah delima mengandungi jumlah karbohidrat yang lebih tinggi daripada kebanyakan buah lain: 15.6% (pisang mencapai 21%). Kandungan proteinnya adalah hampir 1%, di mana cukup banyak memandangkan ini adalah buah segar. Lemak adalah kurang dari 0.3% daripada beratnya. Buah delima agak kaya dalam vitamin C, E dan B6, dan juga mengandungi jumlah B1, B2 dan niasin yang signifikan. Ia tidak mengandungi beta karotena (provitamin A). Mineral yang paling banyak ialah kalium, kuprum dan zat besi.

Komposisi Delima per 100 g bahagian mentah yang boleh dimakan
Tenaga:
68.0 kcal = 283 kj
Vitamin E:
0.550 mg α-TE
Protein:
0.950 g
Kalsium:
3.00 mg
Karbohidrat:
16.6 g
Fosforus:
8.00 mg
Serat:
0.600 g
Magnesium:
3.00 mg
Vitamin A:
- µg RE
Zat besi:
0.300 mg
Vitamin B1:
0.030 mg
Kalium:
259 mg
Vitamin B2:
0.030 mg
Zink:
0.120 mg
Niasin:
0.300 mg NE
Jumlah lemak:
0.300 g
Vitamin B6:
0.105 mg
Lemak tepu:
0.038 g
Folat:
6.00 µg
Kolesterol:
-
Vitamin B12:
-
Natrium:
3.00 mg
Vitamin C:
6.10 mg



Antara komponennya yang tak berzat, berikut adalah yang patut diberi perhatian:

Tanin: dalam jumlah yang kecil. Ini lebih ketara di dalam kulit buah itu atau di dalam membran yang memisahkan kantung-kantung biji. Tanin ini mempunyai kesan astringen dan anti radang ke atas mukosa saluran pencernaan.

Asid sitrik dan asid organik lain: di mana asid ini memberi buah delima rasa pahit manis yang menyenangkan dan sebahagin daripada kesan bermanfaatnya kepada usus (ia menyumbang kepada pemulihan flora bakteria usus).

Antosianin: pigmen tumbuhan yang bewarna kemerah-merahan atau kebiru-biruan ini adalah kepunyaan kumpulan flavonoid yang bertindak sebagai bahan-bahan antiseptik dan anti radang di dalam saluran penghadaman dan sebagai antioksidan yang kuat di dalam sel, menghentikan proses penuaan dan degenerasi kanser. Ia juga mempunyai kesan diuretik.

Peletirin: alkaloid ini adalah merupakan vermifuj yang efektif (membuang parasit usus) yang kebanyakannya ditemui di dalam mulit akar pokok itu. Apabila digabungkan bersama, komponen-komponen ini memberi buah delima khasiat-khasiat berikut: astringen, anti radang, vermifuj (jika membran dalamannya dimakan), memineralkan semula, mengalkalikan dan membersihkan.

Penggunaannya disarankan khususnya dalam kes-kes berikut:

Gangguan usus: Buah delima sesuai dalam kes cirit-birit berjangkit yang disebabkan oleh radang perut dan usus atau kolitis kerana tindakan astringen dan anti radangnya ke atas saluran penghadaman. Ia juga bermanfaat dalam kes-kes kembung (gas berlebihan) atau kekejangan perut. Hasil yang mengejutkan telah di capai dalam kes-kes kronik seperti kolitis berulser atau kolitis granulomatus (penyakit Chron).

Asid perut yang berlebihan: Disebabkan tindakan astringen dari buah ini maka ia mengurangkan penghasilan jus gaster dan mengurangkan keradangan dalam perut yang terengsa.

Anemia akibat kekurangan zat besi: Buah delima mengandungi jumlah kuprum yang signifikan (70 µg/100g), yang merupakan unsur surih yang memudahkan penyerapan zat besi.

Arteriosklerosis: Disebabkan kekayaan kandungan flavanoid dan vitamin antioksidan (C dan E) dalam buah ini yang menghentikan proses penuaan arteri, maka buah delima disyorkan dalam kes-kes kurang aliran darah arteri. Ia sangat bermanfaat dalam pencegahan serangan jantung dan kesihatan kardium amnya.

Hipertensi: Oleh kerana kekayaannya dalam kalium dan hampir tidak ada natrium, maka buah delima adalah sesuai bagi mereka yang menghidap hipertensi. Buah ini membantu menghindari kiraan tekanan sistolik dan diastolik yang tinggi.

Gangguan metabolisme: Buah delima adalah bernilai dalam kes-kes gout, asid urik yang berlebihan dan obesiti kerana kesannya yang mengalkalikan dan membersihkan.



HealsDrop. (LINK)
Kebaikan Estrak herba nusantara hanya dengan 10 titis didalam 250ml air sebagai minuman / jus harian. (Keberkesanan herba-herba nusantara dalam memperbaiki kualiti kecergasan tubuh badan sememangnya tidak dapat dinafikan. Pelbagai kajian moden telah dilakukan oleh pelbagai pihak untuk membuktikan kesan-kesan tumbuhan / herba terhadap tubuh badan manusia supaya ianya dapat digunakan sebagai kaedah pemulihan secara semulajadi tanpa kesan sampingan)



Al-MannaPlus  (link)
Serat organic yang berfungsi sebagai makanan tambahan untuk pertumbuhan dan perkembangan mikroorgaisme baik dalam sistem pencernaan. Sesetengah makanan seperti serat diet boleh berfungsi sebagai prebiotik dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik serta mengekalkan persekitaran usus yang baik. Prebiotik adalah makanan kepada Probiotik yang membantu meningkatkan sistem imunisasi, mengimbangi bakteria, menyingkirkan serat yang tidak hadam serta menyahtoksik usus besar
http://azbhomeopati.blogspot.my/2017/10/al-manna-plus.html


Selain daripada rawatan Homeopati, rawatan Naturopati dan Tradisional juga terdapat di sini.Ianya dikendalikan oleh ahli-ahli terapi kami yang berpengalaman di AzBudi Damai Spa. 29, Lengkok Perpaduan, Taman Perpaduan, 31150 Ulu Kinta, Perak.
DISYORKAN UNTUK MEMBUAT TEMUJANJI SEHARI ATAU BEBERAPA JAM SEBELUM INGIN MENDAPATKAN RAWATAN. CALL/SMS/WHATSAPP: 0135297053 / 017529887















Pusat Perubatan ini menawarkan perkhidmatan  kesihatan  berdasarkan konsep Naturopathy iaitu sistem perubatan yang menerapkan elemen-elemen semulajadi dalam rawatannya.