Cari Blog Ini

Sistem Reproduksi

Sistem Reproduksi Lelaki


Sistem Reproduksi lelaki.
Sistem Reproduksi lelaki merupakan satu siri organ yang terletak di luar tubuh berhampiran dengan kawasan pelvis lelaki.
Peranan lelaki dalam pembiakan ialah pemancutan sperma ke dalam faraj perempuan. Sperma itu mensenyawakan telur dalam tubuh perempuan, dan telur yang tersenyawa akan mengembang menjadi fetus, dan kemudian dilahirkan sebagai bayi.

 Testis

Setiap lelaki mempunyai dua biji testikel yang terletak di dalam pundi yang digelarkan "skrotum". Skrotum pula terletaknya di luar rongga abdomen lelaki kerana suhu badan dalam tubuh adalah terlalu tinggi untuk menghasilkan sperma yang berdaya hidup. Di atas organ ini ialah epididimis yang merupakan tempat simpanan untuk sperma yang dihasilkan.
Sewaktu fetus, testis memulakan perkembangannya di dalam rongga abdomen tetapi akan menurun ke dalam pundi skrotum semasa dua bulan terakhirnya sebelum dilahir.

Zakar

Zakar mempunyai rakis yang panjang serta hujung yang lebih besar. Hujung ini digelarkan glans penis. Zakar ialah organ persetubuhan lelaki. Sewaktu syahwat lelaki dibangkitkan, zakarnya akan menjadi tegang dan tersedia untuk persetubuhan. Ketegangan ini terjadi kerana sinus darah di dalam tisu erektil zakar diisikan dengan darah. Arteri-arteri zakar akan mengembang, sedangkan vena akan memampat, supaya darah dapat mengalir ke dalam tisu erektil di bawah tekanan.

Sperma & air mani

Sperma yang matang mempunyai tiga bahagian: kepala, bahagian tengah dan ekor. Ekor sperma terdiri daripada mikrotubul yang membentukkan silium dan flagelum, sedangkan bahagian tengah mengandungi mitokondria yang menghasilkan tenaga. Kepalanya mengandungi 23 kromosom di dalam nukleus. Hujung nukleus itu diliputi dengan penutup yang dipanggil akrosom dan mengandungi enzim yang diperlukan untuk memecahkan telur bagi persenyawaan. Seorang lelaki yang normal biasanya menghasilkan beberapa ratus juta sperma setiap hari. Sperma dihasilkan secara berterusan sepanjang hayat pembiakan lelaki, walaupun penghasilannya menyusut dengan umur.
Sewaktu pemancutan, sperma meninggalkan zakar melalui bendalir yang digelar "air mani". Bendalir ini dihasilkan oleh tiga jenis kelenjar:
Setiap komponen air mani mempunyai fungsi yang tertentu. Sperma lebih berdaya hidup dalam larutan yang beralkali. Oleh sebab itu, air mani mempunyai pH yang cenderung sedikit beralkali. Air mani juga bertindak sebagai sumber tenaga untuk sperma dan mengandungi kimia-kimia yang menyebabkan uterus mengecut.

Pemancutan

Sewaktu perangsangan seks semakin teguh, sperma akan masuk ke dalam uretra. Air mani, iaitu sperma dalam bendalir, berada di dalam uretra, pengecutan otot yang ritmik akan menyebabkannya dipancut dari zakar. Sewaktu pemancutan, pundi kencing akan ditutup supaya tiada kencing akan memasuki uretra. Pengecutan yang memancutkan air mani merupakan sebahagain orgasma lelaki. Terdapatnya lebih daripada 400 juta sperma di dalam 3.5 mililiter air mani yang dikeluarkan sewaktu pemancutan. Bagaimanapun, persenyawaan masih boleh terjadi jika bilangan sperma adalah lebih rendah.
Selepas pemancutan dan/atau kehilang kebangkitan nafsu berahi, zakar akan kembali ke keadaan lembik yang normal, dan lelaki itu lazim mengalami satu tempoh masa yang digelarkan "tempoh refraktori" yang mana perangsangan tidak akan menyebabkan ketegangan zakar.

Sistem Reproduksi Perempuan Sistem pembiakan perempuan.
Sistem pembiakan perempuan mengandungi dua bahagian utama:
  • faraj dan uterus, yang bertindak sebagai bekas untuk sperma lelaki; dan persetubuhan
  • ovari yang menghasilkan ovum; secara amnya, kesemua ovum dicipta sewaktu dilahir.
Sistem pembiakan perempuan selalu merupakan bahagian dalaman. Faraj membuka ke luar di vulva yang juga merangkumi labium, kelentit dan uretra. Ia bersambung dengan uterus melalui serviks, sedangkan uterus bersambung dengan ovari melalui salur falopia.
Pada lebih kurang setiap bulan, sebiji ovum akan menjadi matang melalui proses oogenesis dan dihantarkan ke uterus melalui salur falopia. Jika dalam perjalanan ini, ovum bertemu dengan sperma, sperma akan menembus dan bergabung dengannya. Proses ini yang digelarkan persenyawaan biasanya terjadi di dalam salur falopia, tetapi juga boleh terjadi di dalam uterus. Zigot yang dihasilkan akan melekat pada dinding uterus, di mana ia memulakan proses embriogenesis dan morfogenesis. Sewaktu perkembangannya mencapai tahap untuk berhidup di luar rahim, serviks akan mengembang dan pengecutan uterus akan menolakkan fetus ke luar melalui salur lahir, iaitu faraj.
Jika tidak disenyawakan, ovum itu akan dikeluarkan daripada sistem perempuan melalui haid.


Faraj

Faraj merupakan saluran berbentuk tiub dari uterus ke luar badan. Ia merupakan tempat di mana air mani lelaki dimasukkan dalam tubuh perempuan sewaktu persetubuhan.

Serviks

Serviks merupakan bahagian bawah uterus yang sempit di mana ia bersambung dengan hujung faraj yang atas. Ia berbentuk silinder ataupun kon dan terjulur melintasi bahagian anterior atasan bagi dinding faraj.
Lebih kurang setengah daripada panjangnya dapat dilihat, sedangkan yang bakinya tersembunyi di atas faraj.

Uterus

frames
Uterus atau rahim ialah organ pembiakan perempuan yang utama. Satu hujungnya membuka kepada faraj melalui serviks, sedangkan hujung yang lain bersambung di kedua-dua belah uterus kepada salur-salur falopia.
Sebahagian besar uterus terdiri daripada otot yang dikenali sebagai miometrium. Fungsi utamanya ialah untuk menerima ovum tersenyawa yang akan melekat pada endometrium untuk mendapat makanannya daripada salur darah yang berkembang semata-semata untuk tujuan ini. Ovum tersenyawa akan berkembang daripada peringkat embrio menjadi fetus dan kemudian dilahirkan sebagai bayi.

Salur falopia

Salur falopia ataupun oviduktus merupakan dua tiub halus yang menghubungkan ovari dengan uterus. Sewaktu ovum menjadi matang, folikel serta dinding ovari akan pecah dan membenarkan ovum melepaskan diri untuk kemasukan ke dalam salur falopia. Di sini, ia akan tiba di uterus melalui bantuan silia yang terletak di lapisan dalaman tiub yang menolakkannya. Perjalanan ini boleh mengambil masa berjam-jam ataupun berhari-hari. Jika ovum disenyawakan semasa di salur falopia, ia akan melekat pada endometrium sewaktu bertiba di uterus. Perlakuan ini menandakan permulaan kehamilan.

Ovari

Ovari ialah organ perempuan yang menghasilkan ovum atau telur. Proses untuk melepaskan ovum ke dalam salur falopia digelarkan pengovulan. Pengovulan terjadi secara berkala dan memberi kesan yang langsung kepada jangka kitaran haid. Selepas pengovulan, ovum akan bergerak ke uterus melalui salur falopia. Kehamilan akan terjadi jika ia disenyawakan oleh sperma dalam perjalanan itu ke uterus.