Cari Blog Ini

'Naturopati'''

Perubatan Naturopati, adalah satu bentuk perubatan alternatif yang berdasarkan kepercayaan dalam vitalism, yang posits bahawa tenaga khas yang dikenali sebagai tenaga Vital (Tenaga Dalaman/Kuasa Roh/Semangat) atau paduan kuasa penting tubuh proses seperti metabolisma, pembiakan, pertumbuhan, dan adaptasi. falsafah Naturopathic mempunyai pendekatan yang menyeluruh, dan, seperti perubatan biasa bertujuan untuk mencari langkah-langkah yang perlu bagi mengatasi peningkatan gejala atau resolusi-kurangnya invasif, dengan itu hanya menggalakkan penggunaan pembedahan secara minimum dan kurangkan ubat yang tidak perlu. Menurut '''Persatuan Kolej Perubatan Naturopathic Bertauliah''' "ubat Naturopathic ditakrifkan oleh prinsip dan bukannya oleh kaedah atau modaliti. Lebih-lebih lagi, ia kebijaksanaan semulajadi tubuh untuk merawat diri secara semulajadi." Menurut '''Persatuan Kanser Amerika''', "Tidak Terdapat bukti saintifik menyokong dakwaan bahawa ubat naturopati boleh mengubati kanser atau mana-mana penyakit yang lain, kerana hampir tiada kajian pada naturopati secara keseluruhannya telah disiarkan. "

Istilah "naturopati" berasal dari bahasa Yunani dan Latin, dan secara harfiah diterjemahkan sebagai "Rawatan secara semulajadi penyakit". naturopati moden berkembang daripada pergerakan '''Penyembuhan Semulajadi Eropah'''. Istilah ini dicipta pada tahun 1895 oleh John Scheel dan dipopularkan oleh Benedict Lust, "bapa naturopati A.S". Bermula pada tahun 1970-an, terdapat kebangkitan semula kepentingan di Amerika Syarikat dan Kanada bersama-sama dengan gerakan kesihatan holistik.

Pengamal Naturopati berpecah kepada dua kumpulan, naturopat tradisional dan pakar perubatan naturopati. doktor Naturopati menggunakan prinsip-prinsip naturopati dalam konteks amalan perubatan konvensional. Naturopati terdiri daripada kaedah rawatan yang berlainan tahap penerimaan oleh masyarakat perubatan konvensional yang berbeza-beza; rawatan ini terdiri daripada rawatan standard yang berasaskan bukti, homeopati dan amalan-amalan lain yang kadang-kadang berciri-ciri sebagai pseudosains.

Naturopati diamalkan di banyak negara, terutama Amerika Syarikat dan Kanada, dan tertakluk kepada standard peraturan dan tahap penerimaan yang berbeza. Skop amalan yang berbeza-beza secara meluas di antara bidang kuasa, dan naturopaths dalam bidang kuasa hampir tidak dikawal boleh menggunakan gelaran Doktor Naturopathic (ND) atau tajuk lain tanpa mengira tahap pendidikan.

Sokongan falsafah dan metodologi naturopati kadang-kadang bercanggah dengan paradigma perubatan berasaskan bukti (EBM). naturopaths Ramai yang menentang vaksinasi.


'''Sejarah'''

"Bapa Perubatan" Yunani, Hippocrates,di anggap sebagai pengasas pertama perubatan naturopathic, sebelum istilah ini sendiri wujud. Amalan moden Naturopati mempunyai akar umbi dari gerakan Penyembuhan Semulajadi Eropah semasa abad ke-19 . Di Scotland, Thomas Allinson mula menyokong "Perubatan bersih" dalam tahun 1880-an, menggalakkan diet dan senaman yang semulajadi dengan mengelakkan tembakau dan pekerjaan yang keterlaluan. sanipractor panjang kadang-kadang digunakan untuk merujuk kepada naturopath, terutamanya di rantau Barat Laut Pasifik Amerika Syarikat

Istilah Naturopati Mula diguna pada tahun 1895 oleh John Scheel, dan dipopularkan oleh Benedict Lust, "Bapa Naturopati AS" Lust telah dididik dalam hidroterapi dan lain-lain amalan kesihatan semulajadi di Jerman oleh Paderi Sebastian Kneipp;. Kneipp menghantar Lust ke Amerika Syarikat untuk menyebarkan kaedah drugless(Rawatan tanpa dadah). Lust takrifkan naturopati sebagai disiplin yang luas dan bukannya kaedah tertentu, dan termasuk teknik seperti hidroterapi, perubatan herba, homeopati, serta melarang makan berlebihan, teh, kopi , dan alkohol. Beliau menyifatkan badan dari segi rohani dan vitalistic dengan "pergantungan mutlak kepada kuasa-kuasa kosmik oleh sifat manusia."

Pada tahun 1901, Lust mengasaskan Sekolah Naturopati Amerika di New York. Pada tahun 1902, Pertubuhan Asal Amerika Utara Kneipp telah dihentikan dan ditukar nama kepada "Pertubuhan NATUROPATHIC". Pada September 1919 Persatuan Naturopathic Amerika telah dibubarkan dan Dr. Benedict Lust mengasaskan "Persatuan Naturopathic Amerika" untuk menggantikannya. Naturopaths dilesenkan di bawah undang-undang pengamal naturopathic atau tanpa dadah di 25 negeri pada tiga dekad pertama abad kedua puluh. naturopati telah diterima pakai oleh kiropraktor, dan beberapa buah sekolah yang ditawarkan kedua-dua Ijazah Doktor naturopati (ND) dan Doktor Chiropractic (DC) . Anggaran bilangan sekolah-sekolah naturopathic aktif dalam Amerika Syarikat dalam tempoh ini kira-kira 2 dozen.

Selepas tempoh pertumbuhan yang pesat, naturopati menjadi mundur untuk beberapa dekad selepas tahun 1930-an. Pada tahun 1910, Yayasan Carnegie bagi Kemajuan Pengajaran menerbitkan Laporan Flexner, yang mengkritik pelbagai aspek pendidikan perubatan, terutamanya yang berkualiti dan kurang ketegasan saintifik. Kedatangan penisilin dan lain-lain "dadah ajaib" dan populariti berkaitan perubatan moden juga menyumbang kepada penurunan naturopati. Pada tahun 1940-an dan 1950-an, skop undang-undang amalan yang meluas menyebabkan banyak sekolah-sekolah kiropraktik menghentikan ijazah ND mereka, walaupun banyak kiropraktor terus mengamalkan naturopati. Dari 1940 hingga 1963, Persatuan Perubatan Amerika berkempen menentang sistem perubatan heterodoks. Menjelang 1958, amalan naturopati berlesen hanya wujud dalam lima negeri Pada tahun 1968, Jabatan Kesihatan,Pendidikan dan Kebajikan Amerika Syarikat telah mengeluarkan laporan mengenai naturopati menyimpulkan bahawa naturopati tidak mendalam dalam bidang sains perubatan dan bahawa pendidikan naturopathic masih tidak mencukupi. untuk menyediakan graduan untuk membuat diagnosis yang sesuai dan memberikan rawatan; laporan itu mencadangkan terhadap memperluaskan liputan Medicare termasuk rawatan naturopati Pada tahun 1977, sebuah jawatankuasa siasatan Australia mencapai kesimpulan yang sama; ia tidak mengesyorkan licensure untuk naturopaths Pada 2009, hanya lima belas dari lima puluh negeri Amerika Syarikat, Puerto Rico, US Virgin Islands dan District of Columbia ada doktor naturopathic yang berlesen, dan kedua-dua negeri (WA, VT) memerlukan syarikat insurans untuk menawarkan bayaran balik untuk perkhidmatan yang disediakan oleh Pakar Perubatan Naturopati .

Naturopati tidak pernah benar-benar pupus. Bermula pada tahun 1970-an, Kesedaran dan Minat masyarakat bersinar semula di Amerika Syarikat dan Kanada untuk bersama-sama dengan gerakan kesihatan holistik.

Hari ini, terdapat sembilan buah sekolah naturopati tradisional yang menawarkan sijil atau program ijazah yang diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Perubatan Naturopathic Amerika Lembaga Pemeriksa Naturopat Negara ANA kini mengiktiraf dua buah sekolah yang menawarkan Doktor program Ijazah naturopati

Perubatan Naturopathic diwakili dengan enam sekolah naturopathic perubatan yang bertauliah dan seorang calon untuk akreditasi di Amerika Utara. Pada tahun 1956, Charles Stone, Frank Spaulding, dan W. Martin Bleything menubuhkan National College of Natural Medicine (NCNM) di Portland, Oregon sebagai tindak balas kepada pelan oleh Syarikat Chiropractic College Barat untuk menggugurkan program ND. Pada tahun 1978, Sheila Quinn, Joseph Pizzorno, William Mitchell, dan Les Griffith telah menubuhkan John Bastyr College Perubatan Naturopathic (sekarang Bastyr Universiti) di Seattle, Washington. Pada tahun yang sama, Kolej Kanada Perubatan Naturopathic diasaskan di Toronto, Kanada. Baru-baru ini diasaskan sekolah termasuk College Southwest Perubatan Naturopathic, diasaskan pada tahun 1992, dan Boucher Institut Perubatan Naturopathic, juga diasaskan pada tahun 1992. Universiti Bridgeport dalam darjah ND Connecticut geran melalui Kolej Perubatan Naturopathic, Universiti Sains Kesihatan Kebangsaan di Illinois baru-baru ini telah membangunkan program naturopathic dan kini merupakan calon untuk akreditasi.

''' Falsafah'''

Ideologi Naturopathic memberi tumpuan kepada bahan-bahan semulajadi yang berkesan, kaedah minimum invasif, dan galakan penyembuhan semulajadi. Naturopaths umumnya menyokong konsep intuitif dan vitalistic tubuh, dan penolakan sepenuhnya bioperubatan dan sains moden adalah perkara biasa. Pencegahan melalui pengurangan tekanan dan diet yang sihat dan gaya hidup amat ditekankan, dan ubat-ubatan farmaseutikal, sinaran mengion, dan pembedahan secara amnya dikurangkan. Falsafah amalan naturopathic sendiri-yang diterangkan oleh enam nilai teras. versi Multiple wujud dalam bentuk sumpah yang doktor naturopathic,, penyata misi pelbagai diterbitkan oleh sekolah-sekolah atau persatuan-persatuan profesional, dan garis panduan etika tingkah laku diterbitkan oleh badan-badan yang mengawal selia:

'''Pertama, jangan cederakan'''; menyediakan penjagaan kesihatan yang paling berkesan dengan risiko sekurang-kurangnya kepada
pesakit pada setiap masa (Primum non nocere).
'''Mengiktiraf''', menghormati dan menggalakkan diri kuasa penyembuhan semula jadi yang wujud dalam setiap manusia individu.
( medicatrix naturae, bentuk vitalism).
'''Mengenal pasti dan membuang punca penyakit''', bukannya menghapuskan atau menyekat gejala (Tolle Causum).
''' Mendidik, memberi inspirasi''' kepada harapan rasional dan menggalakkan tanggungjawab diri untuk kesihatan
(Doktor sebagai Guru).
''' Merawat''' setiap orang dengan mengambil kira semua faktor kesihatan individu dan pengaruh. (Merawat keSeluruhan).
'''Menekankan keadaan kesihatan yang baik''' untuk menggalakkan kesejahteraan dan mencegah penyakit bagi individu,
setiap masyarakat dan dunia kita. (Promosi Kesihatan, Pencegahan terbaik)

'''Amalan'''

Naturopaths menggunakan pelbagai kaedah rawatan, memberi tumpuan kepada penyenbuhan semulajadi diri bukannya kaedah tertentu. Beberapa kaedah bergantung kepada perkara bukan material " Medan Tenaga Dalaman", yang kewujudannya tidak terbukti, dan terdapat kebimbangan bahawa naturopati sebagai medan cenderung ke arah pengasingan dari wacana saintifik am. keberkesanan naturopati sebagai seluruh sistem tidak sistematik dinilai, dan keberkesanan kaedah yang digunakan berbeza-beza.

Perundingan biasanya bermula dengan satu wawancara pesakit yang panjang memberi tumpuan kepada gaya hidup, sejarah perubatan, nada emosi, dan ciri-ciri fizikal, serta pemeriksaan fizikal. naturopath tradisional memberi tumpuan kepada perubahan gaya hidup dan pendekatan yang menyokong potensi penyembuhan semula jadi tubuh. Naturopaths tradisional tidak berjanji untuk mendiagnosis atau merawat penyakit tetapi menumpukan kepada kesejahteraan seluruh badan dan memudahkan penyembuhan sendiri tubuh. Naturopath tradisional menetapkan tidak melibatkan diri dalam penggunaan dadah, serums, ramuan, pembedahan atau rawatan penyakit tertentu atau sebaliknya amalan perubatan biasa. Pengamal perubatan naturopati menganggap diri mereka sebagai penyedia penjagaan primer dan sebagai tambahan kepada pelbagai pendekatan semula jadi berusaha untuk menetapkan dadah legenda, melakukan pembedahan kecil dan menggunakan pendekatan perubatan konvensional yang lain dengan amalan mereka. Naturopaths tidak mengesyorkan vaksin dan antibiotik, dan boleh memberi remedi alternatif walaupun dalam kes-kes di mana perubatan yang berasaskan bukti dtelah terbukti berkesan. Semua bentuk pendidikan naturopathic adalah termasuk konsep yang tidak serasi dengan sains asas.

'''Kaedah'''

Modaliti tertentu yang digunakan oleh naturopath berbeza bergantung latihan dan skop amalan. Rasional keberkesanan dan
saintifik yang ditunjukkan juga berbeza-beza. Ini termasuk: Akupunktur, kinesiology Gunaan, Botanical perubatan, Latihan Gelombang
Minda, Chelation terapi untuk aterosklerosis, enema kolon, terapi warna, osteopati kranial, analisis rambut, Homeopati ,
Iridology, Analisis darah,penyembuhkan semulajadi - pelbagai terapi yang berdasarkan pendedahan kepada unsur-unsur semula jadi seperti cahaya matahari, udara segar, panas, atau sejuk, Pemakanan (sebagai contoh, termasuk tetapi tidak terhad kepada diet vegetarian dan wholefood, puasa, dan pantang dari alkohol dan gula), Ozon terapi, ubat Fizikal (termasuk tisu terapi naturopati, yang berhubung dengan tulang, dan terapi manipulasi tisu lembut, perubatan sukan, senaman dan hidroterapi), Psikologi kaunseling (sebagai contoh, termasuk meditasi, relaksasi, dan kaedah lain pengurusan stress), langkah-langkah kesihatan awam dan kebersihan, Reflexology, Rolfing, dan perubatan Cina Tradisional.

Satu kaji selidik 2004 mendapati rawatan naturopati yang paling biasa yang ditetapkan di Negeri Washington dan Connecticut adalah ubat botani, vitamin, mineral, homeopati dan rawatan alahan.

'''Pelalian'''

Pelbagai bentuk perubatan alternatif, termasuk naturopati, homeopati, dan kiropraktik adalah berdasarkan pada kepercayaan yang
bertentangan dengan vaksinasi dan ramai pengamal yang menyuarakan penentangan mereka. Ini termasuk naturopaths tidak terlatih dalam perubatan. Pandangan negatif pada suntikan adalan sangat merumitkan, sebahagian di bentuk oleh falsafah awal yang menjadi asas profesion ini. Satu tinjauan rambang pelajar sebuah kolej perubatan pelengkap dan alternatif yang utama di Kanada melaporkan bahawa pelajar-pelajar pada tahun-tahun awal program, menentang vaksinasi lebih kuat daripada pelajar-pelajar yang baru.

Kajian University of Washington yang menyiasat sejarah tuntutan insurans untuk penggunaan perubatan alternatif berhubung dengan
vaksinasi terhadap penyakit yang boleh dicegah, yang dikumpulkan ke atas kanak-kanak berumur 1-2 tahun dan 1-17 tahun. Kedua-dua
kumpulan dengan ketara kurang menerima beberapa vaksinasi mereka, jika mereka melawat naturopath. Kajian mendapati kaitan yang ketara antara lawatan ke naturopaths dengan resit vaksinasi kanak-kanak yang dikurangkan dengan meningkatnya jangkitan oleh penyakit yg mampu dicegah vaksin .

''' Pengamal'''

Rundingan Konsultasi dengan seorang pengamal naturopathic biasanya bermula dengan satu wawancara pesakit yang panjang memberi tumpuan kepada gaya hidup, sejarah perubatan, nada emosi, dan ciri-ciri fizikal, serta pemeriksaan fizikal. pengamal Naturopathic boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, naturopaths tradisional dan pakar perubatan naturopati

'''Naturopaths Tradisional'''

Naturopaths tradisional diwakili di Amerika Syarikat oleh dua Pertubuhan Negara, Persatuan Amerika Naturopathic (ANA) diasaskan
pada tahun 1919 oleh Benedict Lust, yang mewakili kira-kira 5000 pengamal bertauliah, dan Persatuan Perubatan Naturopathic
Amerika (ANMA) diasaskan pada tahun 1981 dan mewakili kira-kira 4000 pengamal dengan beberapa tahap pensijilan. ANMA
juga mengiktiraf MDS, DOS, dan lain-lain profesional perubatan yang telah menggabungkan naturopati ke dalam amalan mereka.

Tahap latihan naturopathic berbeza-beza di kalangan naturopaths tradisional di Amerika Syarikat. Naturopaths tradisional boleh
melengkapkan program sijil bukan ijazah atau program-program sarjana dan boleh mengesahkan di peringkat pengamal dengan Amerika Naturopathic Perakuan Lembaga Perubatan (ANMCB) dan pada amnya merujuk kepada diri mereka sebagai Perunding Naturopati Terdapat
juga pasca ijazah kedoktoran siswazah untuk naturopaths tradisional. Mereka yang tamat Doktor Muda naturopati (ND) dari sekolah ANMCB diluluskan boleh menjadi seorang Doktor Lembaga Naturopathic bertauliah. Doktor Perubatan dengan latihan tambahan dalam
naturopati boleh menganggotai National Board Certified Physicians Naturopathic melalui ANMCAB.

Naturopati tradisional sebagaimana yang ditakrifkan oleh pakar-pakar dan Kongres Amerika Syarikat pada awal abad kedua puluh tidak memerlukan lesen di Amerika Syarikat. disebabkan naturopath mengusahakan perubatan yang melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang kebiasaannya memerlukan lesen perubatan, amalan adalah dikawal undang-undang dalam 15 negeri yang mengawal selia profesi tersebut,agar pengamal perubatan naturopati boleh mengamalkan naturopati tradisional di seluruh Amerika Syarikat

'''Doktor Perubatan Naturopati'''


Perubatan Naturopati diwakili di Amerika Syarikat oleh Persatuan Amerika Pakar Naturopati (AANP) yang diasaskan pada tahun 1985
dan mewakili 2000 pelajar, pakar perubatan, menyokong dan ahli-ahli korporat. naturopath Ramai yang gelar diri mereka sebagai
penyedia penjagaan primer.Doktor naturopati (ND)mendapat latihan termasuk ujian diagnostik perubatan asas dan prosedur seperti
pengimejan perubatan dan ujian darah, serta vitalism dan modaliti seperti homeopati. Majlis Pendidikan Perubatan Naturopathic (CNME) juga menyediakan untuk dimasukkan modaliti pilihan termasuk pembedahan kecil, bersalin semula jadi, dan terapi intravena, walaupun mereka adalah tidak berlesen untuk melaksanakan fungsi-fungsi ini, kaedah ini memerlukan latihan tambahan. Ini termasuk latihan terapi yang tidak dikehendaki di MDS tradisional dan DOS sekolah perubatan, seperti botani perubatan, pemakanan klinikal, manipulasi naturopathic, dan homeopati.

Teras yang diwajibkan untuk dimasukkan oleh Majlis Pendidikan Perubatan Naturopathic dan diajar di semua enam buah sekolah diiktiraf di Amerika Utara termasuk: akupunktur dan perubatan Cina Tradisional, botani perubatan, homeopati, penawar alam semula jadi (pelbagai terapi yang berdasarkan pendedahan kepada unsur-unsur semula jadi), pemakanan, perubatan fizikal, dan kaunseling psikologi.

lesen perubatan naturopati di kawasan Amerika Utara memerlukan pengijazahan dari salah satu sekolah yang diiktiraf oleh Association_of_Accredited_Naturopathic_Medical_Colleges, yang menjalankan kawalan kualiti yang mengawal penyediaan pelajar yang melibatkan amalan-amalan terbaik perubatan semasa.

'''Perlesenan'''

Dalam bidang kuasa di mana doktor Naturopathic (ND atau NMD) atau istilah yang serupa adalah gelaran yang dilindungi, doktor
naturopati mesti lulus peperiksaan lembaga yang ditetapkan oleh Lembaga Pemeriksa Naturopati Amerika Utara (NABNE)
selepas menamatkan latihan akademik dan klinikal di diperakui kolej oleh Majlis Pendidikan Perubatan Naturopathic (CNME).
program Residensi yang ditawarkan di Bastyr Universiti, National College of Natural Medicine, kolejPerubatan Naturopathic southwest, dan Universiti Bridgeport. NDs tidak diperlukan untuk melibatkan diri dalam latihan residensi.

Pada tahun 2005, Massachusetts Medical Society menentang licensure dalam Komanwel itu berdasarkan kebimbangan bahawa NDs tidak
diperlukan untuk mengambil bahagian dalam residensi, dan dilatih dalam rawatan yang tidak sesuai atau berbahaya. Suruhanjaya
Khas Pengamal Perubatan pelengkap dan Alternatif menolak kebimbangan mereka dan mengesyorkan dilesenkan .

Di negeri Washington, di mana doktor naturopathic berlesen dibandingkan kepada doktor penjagaan primer, doktor naturopathic
banyak juga menerima insurans, dengan beberapa pelan yang menawarkan pilihan untuk menetapkan naturopath sebagai pembekal penjagaan
utama. Dalam Connecticut dan Washington , undang-undang negeri memerlukan pembekal insurans untuk memberi sedikit perlindungan kepada
perkhidmatan naturopathic, manakala Oregon, satu lagi negeri yang ramai bilangan doktor naturopathic, tidak mewajibkan insuran.

Penjagaan Kesihatan Profesional Lain-lain

Menurut laporan pasukan petugas 1998, sesetengah pakar perubatan yang memilih untuk menambah kaedah naturopati dengan amalan mereka, dan negeri-negeri seperti Texas telah mula mengadakan garis panduan amalan untuk MDS yang mengintegrasikan perubatan alternatif dan pelengkap dalam amalan perubatan.Pendidikan berterusan dalam modaliti naturopati bagi penjagaan kesihatan profesional yang amat berbeza tetapi menawarkannya kepada banyak profesion termasuk pakar perubatan, pakar terapi fizikal, kiropraktor, acupuncturists, doktor gigi, penyelidik, doktor haiwan, pembantu doktor, dan jururawat. profesional ini biasanya mengekalkan jawatan asal mereka tetapi mungkin menggunakan istilah seperti 'holistik', yang 'semula jadi', atau 'integratif' untuk menerangkan amalan mereka. Persatuan Perubatan Amerika Naturopathic (ANMA) dan Amerika Naturopathic Perubatan Persijilan dan Lembaga Akreditasi (ANMCAB) mempunyai pengiktirafan dan program pensijilan untuk Doktor Perubatan (MD) dan Doktor Perubatan Osteopathic (DO) yang telah ditambah pendidikan mereka dengan kajian naturopati dan mengintegrasikan naturopati ke dalam amalan mereka.

Peraturan

Naturopati diamalkan di banyak negara, terutama Amerika Syarikat dan Kanada, dan tertakluk kepada standard peraturan dan tahap
penerimaan yang berbeza. Skop amalan yang berbeza-beza secara meluas di antara bidang kuasa, dan naturopaths dalam bidang kuasa
hampir tidak dikawal boleh menggunakan gelaran Doktor Naturopati atau gelaran lain tanpa mengira tahap pendidikan.

Amerika Utara

Dalam lima wilayah Kanada, lima belas negeri Amerika Syarikat dan District of Columbia, doktor naturopathic yang dilatih di sekolah
yang perubatan naturopati bertauliah di Amerika Utara, berhak untuk menggunakan gelaran ND atau NMD. Di tempat lain, Perlantikan "naturopath", "doktor naturopati", dan "doktor perubatan semula jadi" tidak dilindungi.

Di Amerika Utara, setiap bidang kuasa yang mengawal naturopati mentakrifkan skop tempatan amalan untuk doktor naturopathic yang boleh berbeza. Sesetengah wilayah membenarkan pembedahan kecil, akses kepada ubat-ubatan preskripsi, manipulasi tulang belakang, obstetrik
dan ginekologi dan kawasan-kawasan lain tidak termasuk ini dari skop naturopathic amalan.

Kanada

Beberapa wilayah Kanada yang lesen doktor naturopathic:.. British Columbia, Manitoba, Ontario, dan Saskatchewan British Columbia
telah dikawal selia ubat naturopathic sejak 1936 dan wilayah Kanada yang membolehkan disahkan NDs untuk menetapkan farmaseutikal dan melaksanakan pembedahan kecil

Amerika Syarikat

Bidang kuasa AS yang kini mengawal selia atau naturopati lesen termasuk: Alaska, Arizona, California (lihat California Biro
Perubatan Naturopathic), Connecticut, District of Columbia, Hawaii, Idaho, Kansas, Maine, Minnesota, Montana, New Hampshire, North
Dakota, Oregon, Puerto Rico, Kepulauan Virgin Amerika Syarikat, Utah, Vermont, dan Washington. Selain itu, Florida dan
Virginia lesen amalan naturopati di bawah fasal datuk.

AS bidang kuasa yang membolehkan akses kepada ubat-ubatan preskripsi: Arizona, California, District of Columbia, Hawaii, Idaho, Kansas, Maine, Montana, New Hampshire, Oregon, Utah, Vermont, dan Washington.
Bidang kuasa Amerika Syarikat yang membenarkan pembedahan kecil: Arizona, District of Columbia, Idaho, Kansas, Maine, Montana, Oregon, Utah, Vermont, dan Washington.

Negeri Amerika Syarikat yang khusus melarang amalan naturopati: South Carolina, dan Tennessee
Doktor Naturopathic tidak ada mandat menjalankan perubatan di antara tamat pengajian dan amalan bermula, kecuali di negeri Utah.

Malaysia

Dimalaysia Naturopati di letakkan di bawah seliaan Bahagian Perubatan Komplementari dan Tradisional Kementerian Kesihatan
Malaysia (BPKT KKM) dan dianggap sebagai perubatan pelengkap, selagi tidak digabungkan dengan penggunaan dadah.
Naturopati di malaysia di popularkan oleh Prof.Dr Burhanudin Helmi yang membawa masuk sistem perubatan ini bersama-sama
perubatan homeopati pada awal tahun 1930an. Kursus-kursus Naturopati dimalaysia banyak dijalankan oleh Akademi,
pusat-pusat perubatan dan Persatuan- persatuan Perubatan Alternatif, antara yang terkenal aktif menganjurkan kursus-kursus tersebut
adalah International Homeo & Naturomedic Institute Malaysia, Azbudi Pusat Pakar Homeopati & Naturopati yang berpusat di Ipoh Perak,
Fakulti Homeopati Nik Omar di kelantan, University Cyberjaya dan beberapa persatuan Perubatan Cina.

Australia

Tiada licensure negeri di Australia, tetapi industri yang dikawal selia sendiri. Tiada perlindungan hakmilik, yang bermaksud bahawa sesiapa yang secara teknikal dapat menjalankan amalan sebagai satu naturopath. Satu-satunya cara untuk mendapatkan perlindungan insurans tanggung rugi profesional atau liabiliti awam dengan menyertai persatuan profesional, yang hanya boleh dicapai setelah selesai kursus bertauliah dan mendapat pensijilan profesional. Pada masa ini, hanya yang berdaftar modaliti perubatan asli di Australia adalah yang berkaitan dengan perubatan Cina, dan hanya di negeri Victoria.

Pada tahun 1977 jawatankuasa mengkaji semula semua kolej naturopati di Australia dan mendapati bahawa, walaupun sukatan pelajaran kolej banyak yang munasabah dalam bidang asas sains bioperubatan di atas kertas, amalan sebenar menunjukkan perkaitan yang sedikit kepada kursus yang dijalankan. Tiada apa-apa kerja kes praktikal. Ceramah-ceramah yang telah dihadiri oleh Jawatankuasa yang berbeza-beza dari imlak bahan buku teks yang perlahan, tetapi munasabah teratur, pameran istilah sains perubatan, di peringkat definisi kamus, tanpa manfaat mendalam atau pemahaman mekanisme atau kepentingan konsep-konsep yang lebih luas. Jawatankuasa tidak melihat apa-apa pengajaran yang ketara pelbagai pendekatan terapeutik yang disukai oleh naturopaths. Orang yang dilaporkan berminat terutamanya dalam rawatan homeopati, remedi bunga Bach atau garam mineral telah ditemuramah, tetapi tiada kursus yang sistematik dalam pilihan dan penggunaan terapi ini telah dilihat dalam pelbagai kolej. Jawatankuasa telah ditinggalkan dengan tanggapan bahawa pilihan rejim terapeutik adalah berdasarkan sesuka hati am naturopath itu sejak permohonan yang dicadangkan di dalam buku teks dan pelbagai dispensasi bertindih sehingga ke tahap yang sangat besar yang tidak ada tanda-tanda tertentu atau boleh diajar.

India

Di India ada ijazah kursus 5 ½ tahun yang menawarkan ijazah Sarjana Muda naturopati dan Yogic Sains (BNYS) . Kolej pertama naturopati bermula di Hyderabad, Andra Pradesh oleh Dr B. Venkatrao yang menawarkan Diploma dalam naturopati (ND) dan kini kursus ijazah sepenuh masa. Terdapat sebanyak 12 kolej di India, yang mana tiga daripadanya adalah di negeri Karnataka, dua kolej di Hyderabad, satu setiap di Gujarat, Chattisgarh, Madhya Pradesh dan empat kolej di negeri Tamil Nadu.

Naturopati dan Yoga, sebagai sistem perubatan India, jatuh di bawah Jabatan AYUSH, Kementerian Kesihatan & Kebajikan Keluarga, Kerajaan India.

Kerajaan India menubuhkan "Majlis Pusat Penyelidikan Ayurveda, Yoga & naturopati, Unani, Siddha dan Homoeopati" pada tahun 1969 sebagai sebuah organisasi yang autonomi di bawah Kementerian Kesihatan dan Kebajikan Keluarga. Organisasi ini telah ditugaskan untuk menjalankan kajian saintifik ke atas cawangan perubatan alternatif, sehingga pada 1978. Dalam tempoh ini, pembangunan naturopati dijaga oleh Kementerian Kesihatan & Kebajikan Keluarga secara langsung. Pada bulan Mac 1978 Majlis komposit telah dibubarkan dan digantikan dengan empat Majlis Penyelidikan bebas, satu masing-masing untuk Ayurveda dan Siddha, Unani, Homoeopati dan Naturopati

Institute naturopati national, Pune telah ditubuhkan pada 22 Disember 1986. Ia menggalakkan kemudahan untuk standardisasi dan penyebaran pengetahuan sedia ada dan permohonan melalui penyelidikan naturopati di seluruh India. Institut ini mempunyai Badan Pentadbir, dengan Menteri Kesihatan sebagai Presiden.

United Kingdom

Naturopati tidak dikawal selia di United Kingdom. Badan pendaftar yang terbesar , Ketua Majlis & Daftar Naturopaths, mengiktiraf tiga kursus di UK, dua yang diajar di sekolah-sekolah osteopathic: College Perubatan Osteopathic British; College Amanah Pendidikan Osteopaths ; dan salah satu di Sekolah Kesihatan Bersepadu University of wesminster di bawah naungan BSc Sains Kesihatan Kursus (naturopati).

Terdapat juga Persatuan Pengamal Naturopathic dan Persatuan Naturopathic British.

Rujukan

^ Sarris, J., and Wardle, J. 2010. Clinical naturopathy: an evidence-based guide to practice. Elsevier Australia. Chatswood, NSW.
^ "The 6 Principles". Association of Accredited Naturopathic Medical Colleges. Retrieved 2011-02-25.
^ a b c d e f g h i j k l "Naturopathic medicine". American Cancer Society. 01 Nov 08. Retrieved 20 Nov 10.
^